2020-10-26 11:30:32

Svjetski dan hrane 2020.

Još je davne 1979. godine Svjetska zdravstvena organizacija za hranu i poljoprivredu 16. listopada proglasila Svjetskim danom hrane. Na taj dan slavimo hranu kao osnovni uvjet ljudskog opstanka, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Ciljevi obilježavanja svakako su i osvještavanje problema gladi u svijetu, kao i važnost kvalitete namirnica koje unosimo u organizam.

Učenici 1. A razreda obilježili su ovaj dan raznim aktivnostima. Saznali su mnoge činjenice o hrani: zašto je hrana važna za čovjeka, kako se pojedine namirnice prerađuju, koje od njih sadrže hranjive tvari neophodne za zdravlje, a koje pak namirnice trebaju izbjegavati. Na tu je temu organizirana i likovna radionica na kojoj su učenici crtali zdrave namirnice. One su u njihovim likovnim uradcima oživjele kao super junaci koji snaže naše tijelo i štite ga od bolesti. Potaknuti razgovorom o mnogoj djeci koja u svijetu gladuju, dok neki hrane imaju u izobilju, iznosili su svoje prijedloge za rješenje tog problema.

Po završetku svih aktivnosti učenici su se sladili sočnim voćem i sreća se radosno rastegnula koliko je duga i široka – slatkim osmijehom na njihovim licima.


Osnovna škola Iver